München’s trots: het Oktoberfest

Het Oktoberfest is misschien wel bekender dan München zelf. Het ‘grootste volksfeest ter wereld’ vindt plaats in de laatste twee weken van september. Let op: het is een prijzig evenement – meer dan tien euro voor een liter bier en dure hotelovernachtingen.

Oktoberfest in München

Het Beierse drinkfestijn Oktoberfest vindt jaarlijks plaats op Theresienwiese, een evenemententerrein in de buurt van het centrum van München en duurt zestien dagen. Het idee: trek een lederhosen of dirndl – traditionele Beierse kledij – aan, nestel je aan een houten tafel, drink duizelingwekkend veel bier uit literpullen en zing mee met ‘ein prosit, der Gemütlichkeit’. Reserveer vooraf een plek in een tent; de belangstelling is enorm. De bierprijs lag in 2014 voor het eerst hoger dan tien euro (10,10 euro per liter Maß). Vanuit het centrum van München ken je het voordeligst met de U-Bahn 4 of 5 naar Theresienwiese. Hotels en hostels in München zijn al maanden voor het Oktoberfest volgeboekt, prijzen voor een overnachting verdubbelen soms. Ook voor campings betaal je tijdens Oktoberfest meer dan gebruikelijk, maar nog altijd minder dan een hotel of hostel.

Frühlingsfest

Een alternatief in München voor Oktoberfest: Frühlingsfest, Spring festival. Eveneens gehouden op het Theresienwiese, van half april tot begin mei. Zelfde laken een pak: in tenten bier drinken aan lange tafels. Buiten lijkt het wel een pretpark, met tientallen attracties en eetkraampjes. Er komen op het Spring festival geen miljoenen, maar duizenden bezoekers af. Bovendien is een overnachting lang niet zo prijzig als de laatste twee weken van september, terwijl je wel de Beierse volks- en cultuur ontdekt.

Fasching

München viert jaarlijks van begin januari tot half februari carnaval, genaamd Fasching. Verspreid over cafés, restaurants en bierhallen zijn er in een maand tijd meer dan 800 carnavalsfeesten in de stad. Hoogtepunt: Faschings Sonntag, carnavalszondag. Het Marienplatz in hart van München verandert in een muziekfeest (gratis toegang), met allemaal verklede en uitgelaten bezoekers.

Christkindlmarkt

In München zijn eind november tot de jaarwisseling verschillend kerstmarkten, in het Duits Christkindlmarkt. Een eeuwenoude traditie. Meer dan 150 stallen zijn er op Marienplatz te vinden. Met glühwein, kerstversiersels, muziek en ginger bread named Lebkuchen. Schrik niet van de kerstboom op het plein, want die is 30 meter hoog en versierd met duizenden flonkerende lichtjes.

Voor meer info: http://munich-touristinfo.de/events.htm

Plaats een reactie