Dit moet je gezien hebben in München

Sla in München je slag op de warenmarkt Viktualienmarkt, ontspan in English Garden, dwaal rond in de vertrekken van koninklijk paleis Residenz en ontdek de toren met het beste uitzicht over de stad.

Viktualienmarkt

Viktualienmarkt is de grote openluchtmarkt in het hart van het oude centrum van München, waar je etenswaren kunt kopen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Albert Cuyp in hartje Amsterdam. Bijvoorbeeld te koop: vers vlees, vis, zuivel, fruit, groenten en specerijen . Je hoeft geen entree te betalen. Let op: aan het eind van de dag willen verkopers soms van hun waar af en koop je producten tegen een lagere prijs dan eerder op de dag.

The English Garden

Een Engelse tuin in de twee na grootste stad van Duitsland. Klinkt gek, toch? English Garden, eeuwen geleden ontworpen door een Amerikaan, is het groene hart van München. Je vindt er niet alleen uitgestrekte grasvelden, ligweiden, bloementuinen, maar ook: stroompjes, vijvers, een surfbaan en speeltuinen. Aan de noordkant ligt een kleine zee, genaamd Kleinhesseloher See. Ideaal om tijdens een warme dag verkoeling te zoeken.

St Peter’s Church Tower (Sankt Peterkirche)

De rooms-katholieke St Peter’s Church, gevestigd aan de Rindermarkt, is de oudste kerk van München – gebouwd in de twaalfde eeuw. Het uitkijkplatform op 50 meter hoogte biedt een fraai uitzicht over de stad. Bij helder weer zie je de Alpen schitteren aan de horizon. Je moet dan wel eerst de meer dan 300 traptreden bedwingen. Het trappenhuis in de toren is gratis toegankelijk.

Frauenkirche (Cathetral of Our Dear Lady)

Tussen Marienplatz en Karlsplatz ligt Frauenplatz, met daaraan de knusse kathedraal Frauenkirche. De afmetingen van het gebouw: 109 meter lang, 40 meter breed en 58 meter hoog. Bij Nurnberger Bratwurstglockl, gevestigd aan Frauenplatz, goed terecht voor een gegrilde worst.

Marienplatz

Het kloppende hart van München heet Marienplatz, het centrale plein in het midden van de Duitse stad. Met aan het plein het Neues Rathaus, het vermaarde stadhuis met het beroemde klokkenspel. Marienplatz is het toneel van bijvoorbeeld huldigingen van sporters, het carnavalsfeest en andere nationale festiviteiten.

Olympiapark & BMW Welt

Een bezoek aan Olympiapark levert een dubbel gevoel op: enerzijds bewondering, vanwege de schoonheid van het Olympisch stadion met het kenmerkende tentdak. Aan de andere kant de nare smaak van de herinnering van de Olympisch Spelen van München in 1972, waar een gijzelingsdrama plaatsvond en tijdens een reddingsoperatie meerdere mensen overleden. Het park doet tegenwoordig dienst als terrein om te joggen en wandelen en er worden concerten gehouden. Een rondleiding in het stadion kost 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen en studenten. Op het terrein is ook het BMW Welt te vinden, over de geschiedenis en geheimen van het bekende Duitse automerk. Toegang: 10 euro voor volwassen en 7 euro voor kinderen en studenten.

Residenz

Niet te missen in het centrum van München, of je nu wil of niet: het Residenz, het voormalig paleis van de Beierse koninklijke familie. Wandel langs de binnenplaatsen, feestzalen en talloze andere vertrekken – vol fraaie wandtapijten, kandelaars en bustes. Het met stadsgeschilderde en gewelven versierde Antiquarium, gebouwd in de zestiende eeuw, is de trekpleister van het paleis. http://www.residenz-muenchen.de/englisch/tourist/admiss.htm

Allianz Arena

Allianz Arena – Mannen opgelet: Allianz Arena is de thuishaven van het wereldberoemde FC Bayern München, een van de grootste voetbalclubs op deze aarde. Meervoudig landskampioen en winnaar van de prestigieuze Champions League. Iets minder bekend is de andere profclub van de stad, 1860 München. Ook deze ploeg speelt thuisduels in Allianz, op de dagen dat Bayern niet thuis speelt. Voor een stadiontour betaal je ongeveer 10 euro. Korting met de München City Tour Card.

Plaats een reactie